divendres, 10 de gener del 2014

PARLEM DE LA FLAUTA

UN INSTRUMENT DIVÍ, SEGONS LA MITOLOGIA GREGA

La mitologia grega explica l'origen de a Flauta de Pan, al que també anomenen syrinx polycalama (siringa de moltes canyes), com a resultat de l'amor del deu Pan vers la nimfa Siringa.

La flauta de Pan,conegut també com a bufacanyes, flabiol de set forats o flabiol de canons, és un instrument de vent compost originalment d'un conjunt de tubs sonors ajuntats per diferents procediments, que produeix un so semblant al de la flauta travessera. Sovint s'utilitzen canyes, tapades per un extrem.

Arreu del món podem trobar una gran varietat de formes i variacions d'aquesta flauta. Els materials utilitzats per a la seva construcció són també molt variats. Independentment de la forma que prengui o de l'època històrica on hagi aparegut, totes aquestes flautes deriven d'un arquetipus comú: algunes canyes (canyes, bambús, etc) reunides per a confegir un instrument musical.

Trobem flautes de Pan a Europa, a Àsia, a Amèrica, a Oceania i a l'Àfrica. Aquestes flautes porten naturalment nombrosos noms diferents pel món i "Flauta de Pan" és només el nom genèric per al conjunt de les flautes que pertanyen a aquesta família d'instruments de ven.





LA FLAUTA DE BEC, UN INSTRUMENT ANTIC I MODERN

És un dels instruments més primitius i comuns en totes les grans civilitzacions. Amb la forma actual van arribar d'Àsia a Europa durant l'Edat Mitjana. Al segle XVI ja trobem famílies senceres de flautes, molt importants durant el renaixement i barroc.

Tub, generalment de fusta, que conté a l'extrem un bec o embocadura que s'adapta als llavis de l'instrumentista. Té un forat estret i rectangular a la part superior amb un bisell perquè xoqui el corrent d'aire, sortint part del doll a l'exterior i l'altre es dirigeixi amb força a dins del tub.

El cos de la flauta de bec, que fa la funció de caixa de ressonància, és un tub obert amb 8 forats, set a la part anterior i un a la posterior. Quan més forats es tapen més llarg és el recorregut de l'aire i per tant més greu és el seu so.

També trobem flautes de plàstic, bany, metall, terrissa... tot i que la majoria són fetes de fusta.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Vols fer algun comentari? T'ha agradat el que has vist? Potser no? Vols proporsar alguna música per veure o escoltar? Doncs ara ho pots fer ....
Endavant, escriu .....